Aanwezigheidsmelder: Een slanke oplossing voor energiebesparing

Energiebesparing is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. De reden hiervoor is het feit dat de wereldbevolking steeds groter wordt en de vraag naar energie dus ook. Daarom zijn er meer en meer slimme oplossingen bedacht die ons helpen om te komen met energie om te gaan. Een van deze oplossingen is de aanwezigheidsmelder. In deze tekst bespreken we wat een aanwezigheidsmelder precies is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder is een apparaat dat beweging detecteert en op basis van verschillende acties kan worden uitgevoerd. Meest voorkomend wordt een aanwezigheidsmelder gebruikt om verlichting aan- en uit te schakelen of om de temperatuur in een ruimte te regelen. Het apparaat kan namelijk leiden tot mensen in de ruimte en op basis van bepaalde acties uitvoeren. Zo kan het voorbeeld de verlichting inschakelen als er mensen aanwezig zijn en deze weer uitschakelen als er niemand meer is.

Hoe werkt een aanwezigheidsmelder?

Een aanwezigheidsmelder werkt op basis van infraroodstraling. Het apparaat zendt zelf geen straling uit, maar detecteert de straling die wordt uitgezonden door de bewegende objecten in de ruimte. Deze straling wordt geactiveerd in een elektrisch signaal, en op basis daarvan kan het apparaat bepalen of er mensen aanwezig zijn in de ruimte.

Naast de bewegingsdetectie zijn er ook aanwezigheidsmelders die werken op basis van geluid. Deze apparaten kunnen bijvoorbeeld bepalen of er mensen aanwezig zijn in een kantoorruimte door te luisteren naar stemgeluid. Dit is vooral handig in ruimtes waar veel achtergrondgeluid aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in een drukke kantoortuin.

Wat zijn de voordelen van een aanwezigheidsmelder?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een aanwezigheidsmelder. Een van de belangrijkste voordelen is de energiebesparing die ermee gepaard gaat. Doordat de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld als er niemand meer aanwezig is, minder energie en dus ook kosten. Dit geldt ook voor de verwarming van airconditioning in een ruimte. Als een aanwezigheidsmelder detecteert dat er niemand meer in een ruimte is, kan de temperatuur lager worden ingesteld waardoor er minder energie wordt verbruikt.

Een ander voordeel van een aanwezigheidsmelder is dat het zorgt voor meer comfort. Als je een ruimte binnenkomt waar de verlichting al brandt, geeft dit een prettig gevoel. Bovendien verhindert een aanwezigheidsmelder dat je vergeet om de verlichting uit te schakelen als je een ruimte verlaat.

Waar kan je een aanwezigheidsmelder gebruiken?

Een aanwezigheidsmelder is eigenlijk overal waar mensen komen. Denk maar aan kantoren, scholen, ziekenhuizen, winkels, sporthallen, magazijnen enzovoorts. Een aanwezigheidsmelder kan ook worden gebruikt, bijvoorbeeld om de verlichting in de tuin of op het terras aan te schakelen als er iemand naar buiten gaat.

Welke soorten aanwezigheidsmelders zijn er?

Er zijn verschillende soorten aanwezigheidsmelders beschikbaar. Zo zijn er aanwezigheidsmelders die werken op basis van beweging en op basis van geluid. Daarnaast zijn er aanwezigheidsmelders die kunnen worden ingesteld op verschillende gevoeligheidsniveaus en/of tijdsduur. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen hoe de melders moeten zijn en hoe lang de verlichting aan moet blijven als er niemand meer aanwezig is.

Hoe installeer je een aanwezigheidsmelder?

Het installeren van een aanwezigheidsmelder is vrij gemakkelijk. De melders worden meestal geleverd met een gebruiksaanwijzing waarin staat uitgelegd hoe je het apparaat moet bevestigen. Meest populair wordt een aanwezigheidsmelder aan het plafond bevestigd. Het is belangrijk om de juiste hoogte te bepalen zodat de melder optimaal kan functioneren. Daarnaast moet je erop letten dat de melder niet in direct zonlicht wordt geplaatst, daarna kan dit infraroodsignaal worden opgeborgen.

Conclusie

Een aanwezigheidsmelder is een slanke oplossing voor energiebesparing en meer comfort. Het apparaat kan worden toegepast in verschillende ruimtes en kan op basis van beweging of geluid worden ingeschakeld. Door het gebruik van een aanwezigheidsmelder kan er veel energie worden bespaard en dus ook kosten. Daarnaast zorgt een aanwezigheidsmelder voor meer comfort, waardoor de verlichting automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Het installeren van een aanwezigheidsmelder is vrij eenvoudig en kan door iedereen worden gedaan.